5 grunner til at budsjettet sprekker

Budsjettering er noe som er med i samtlige episoder av TV3s ”Luksusfellen”. Grunnen er ganske enkel. Hvis man ikke har en oversikt over hva man skal bruke pengene på, så går ting veldig ofte skeis. Dette gjelder spesielt folk som har en høy gjeldsgrad.

Men det er ikke bare det å sette opp et budsjett som kan være utfordrende. Det er også utrolig vanskelig å holde det. Her er fem ting som veldig ofte går galt når man prøver å holde det budsjettet mange lagde.

#1: Du glemte å analysere kjøpshistorikken din

Nettbanken din er stedet hvor all budsjettering starter. Den kjente filosofe Simone Weil sa en gang at ” hvis man ikke kjenner fortiden, forstår man ikke nåtiden og egner seg ikke til å forme fremtiden.” Det er også høyst relevant for å sette opp et budsjett.

https://www.dagbladet.no/kjendis/gravide-charlotte-druknet-i-gjeld-sa-inviterte-sjefen-henne-inn-pa-kontoret/69995945

Tenk deg at du skal få en oversikt over all kostnader du har hatt de siste tre månedene. Bruk et Excel-ark til å få oversikt ved å plotte inn alt av utgifter. Deretter har du en god indikasjon på hvor pengene dine går.

Still deg selv spørsmål som:

– Er det noen av disse utgiftene jeg kan kutte?
– Bør jeg sette av mer penger til sparing?
– Er det noen mulighet for at jeg kan øke min egen inntjening?
– Vil noen av utgiftspostene øke i løpet av noen måneder?

Slike ting blir du nødt til å ta høyde for når du setter opp budsjettpostene.

#2: Budsjettet ditt er urealistisk

Veldig mange mennesker lager et budsjett basert på hvordan de ønsker at økonomien deres skal se ut. De glemmer helt at budsjettet skal gjenspeile hvilke valg de gjør hver eneste dag. Man kan gjerne ønske at man skal kutte ut alt av alkohol og tobakk i morgen, men er det egentlig realistisk?

Du kan gjerne ønske at du skal jobbe i stedet for å dra på sommerferie, men kommer det egentlig til å skje?

Her ser du et budsjett for å låne penger til bolig: http://xn--konomilappen-ujb.no/?p=156

Husk at budsjettet kun skal gjelde for deg selv. Det er ikke et dokument du skal søke noen jobb med eller vise til noen andre.

#3: Du justerer ikke budsjettet

Et budsjett er ikke noe du setter opp i år og slavisk følger fem år frem i tid. Livet ditt vil ikke være kliss likt som det er i dag. Inntekten din, livssituasjonen din og privatøkonomien din endrer seg hele tiden. Derfor blir du nødt til å justere budsjettet etter hvilke inntekter og utgifter du har.

#4: Du glemmer å inkludere enkelte kostnader

Det er ikke bare kjøpshistorikken din som avslører kostnadsbildet ditt resten av året. Husk på at enkelte kostnader er sesongbaserte. De fleste nordmenn bruker spesielt mye penger når det nærmer seg jul.

I tillegg kan det være vanskelig å tenke på alt av kostnader man har i hverdagen. Kattemat, strøm, mobilregning, skolemateriell til ungene, klær og elektronikk er bare noen av postene man ofte glemmer.

#5: Du tar ikke høyde for at livet skal være moro

Fest, ferier og moro er ikke det første man tenker på når man budsjetterer. De aller fleste vil, heldigvis, forbinde budsjettering med streng økonomisk kontroll. Derfor vil de aller fleste begynne å kutte i kostnader relatert til hobby og fritid.

Problemet er at det ikke er realistisk. Du kommer neppe til å kutte ut det du synes er gøy. Hvis du ikke gir litt rom for slike utgifter, så begynner du å hate budsjettet ditt. Og da er du på vei ned i en veldig ond spiral.

Avslutningsvis

Budsjettering kan være svært nyttig. Det er ingen mennesker som har vondt av å planlegge månedens inntekter og utgifter. Allikevel handler mye om å gjøre ting riktig. Et urealistisk budsjett er like lite verdt som å ikke budsjettere i det hele tatt.

Disse fem punktene er nyttige for deg som setter opp ditt første budsjett. Husk at det ikke er noe problem om du ikke får alt perfekt første gangen. Det viktigste er at du prøver, og at du hele tiden justerer budsjettet slik at det blir mest mulig realistisk.

Author: Katarina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *